Eerst een punt van aandacht bij het maken van een knoop. Bij het aantrekken van een knoop komt er warmte vrij. De vrij gekomen warmte kan je lijn beschadigen en bij fluorocarbon lijnen heb ik persoonlijk ervaren dat de vrijgekomen warmte mijn fluorocarbon lijn deed krullen. Maak iedere knoop altijd eerst nat en trek hem dan heel rustig aan.

Van de Grinner knot heb je een halve en een hele variant. De halve variant wordt over het algemeen toegepast bij het vastzetten van een haak of wartel. De hele variant of dubbele variant maakt hem een voorslagknoop. In de illustratie hieronder heb ik die voorslagknoop uitgewerkt. De Engelsen noemen dit een 100% knoop. Omdat de 2 lijnen onderling niet in elkaar snijden, maar naar elkaar toe schuiven, is de enige zwakke schakel bij deze knoop de trekkracht van de gebruikte lijnen.

De Double Grinner knot, ook wel Uni to Uni knot genoemd, is de perfecte keuze om 2 nylon lijnen van ongelijke dikte met elkaar te verbinden, maar ook om een nylon lijn met een Dyneema lijn te verbinden. Bij een nylon lijn volstaan 5 windingen, bij een Dyneema lijn 5 tot 10 windingen. De Double Grinner knot heeft een vrij hoge knoopsterkte en staat bekend als zeer betrouwbaar.

Double Grinner knot | Ook bekend als Uni to Uni knot of dubbele Uni knoop.

Double Grinner knot | Ook bekend als Uni to Uni knot of dubbele Uni knoop.

 

Bron: Onderlijnenvooropzee.nl

© Onderlijnenvooropzee.nl

Pin It