Eerst een punt van aandacht bij het maken van een knoop. Bij het aantrekken van een knoop komt er warmte vrij. De vrij gekomen warmte kan je lijn beschadigen en bij fluorocarbon lijnen heb ik persoonlijk ervaren dat de vrijgekomen warmte mijn fluorocarbon lijn deed krullen. Maak iedere knoop altijd eerst nat en trek hem dan heel rustig aan.

De Surgeon's knot scoort zeer hoog als het gaat om 'eenvoudig te knopen' en 'betrouwbaarheid'. Die betrouwbaarheid heeft hij te danken aan het feit dat je 2 lijnen naast elkaar legt en in elkaar draait. Op die manier schuiven de lijnen naast elkaar tot een knoop en snijden ze niet in elkaar. De Engelsen noemen dit een 100% knoop. De zwakke schakel bij deze knoop is niet de knoop, maar de trekkracht van de gebruikte lijnen.

De Surgeon's knot is te gebruiken bij het verbinden van een nylon lijn met een nylon lijn, maar ook om een nylon lijn met een Dyneema lijn te verbinden. Enig minpuntje bij deze knoop is misschien het 'bolletje' wat ontstaat als je de knoop aantrekt. Helemaal stil zal hij niet zijn als hij door de ogen van je hengel naar buiten vliegt. Dat is overigens geen enkele voorslagknoop.

Surgeon's knot | Eenvoudig te knopen, betrouwbaar en sterk! 

Surgeon's knot | Eenvoudig te knopen, betrouwbaar en sterk!

 

Bron: Onderlijnenvooropzee.nl

© Onderlijnenvooropzee.nl

Pin It