Korte aaslijntjes die wat dikker zijn uitgevoerd dan gebruikelijk. Het voordeel van iets dikkere aaslijntjes is dat ze dan een beetje als een soort van afhouder werken. Kan in hard stromend water net het verschil maken. Is een onderlijn van Kees Gillissen die hij heeft beschreven en uitgelegd in de Zeehengelsport. De onderlijn zelf is qua lengte er ook eentje die je zou kunnen beschrijven als "kort". Hoe korter de onderlijn hoe makkelijker er afstanden gehaald kunnen worden. De aaslijntjes zitten niet ingeklemd tussen een paar crimps/sleeves en een paar kraaltjes, maar zitten ingeklemd tussen een paar vastgelijmde kraaltjes. Zie je vaak in de wedstrijdvisserij.

Hier nog wat toelichting van Kees zelf: "De hoofdlijn van de onderlijn is ongeveer een meter lang en is gemaakt van minimaal 60/00 nylon. Daaraan hangen drie haaklijnen van 30/00 nylon met een lengte van ongeveer 25 cm. Op de haaklijn monteer je eerst een klein stukje TronixPro Luminous tube met een diameter van 1 mm en deze tube knip je op een halve centimeter af. Hierdoor heb je een klein stukje lichtgevende tube net boven je aas hangen. Gaat je voorkeur uit naar nog kortere haaklijnen, ga gerust je gang. Wil je echter liever wat langere aaslijnen, zorg er dan voor dat je de hoofdlijn van je onderlijn ook wat langer maakt."

Kees gebruikt voor deze Three hook flapper rig Aberdeen Match haakjes nr. 4 van TronixPro. Deze dunne, zachte haak is naar zijn ervaring uitermate geschikt voor de wintervisserij. De bovenste haaklijn komt vrijwel direct onder de lus of wartel aan de bovenzijde van de onderlijn, de tweede haaklijn zit hier 30 cm onder en de derde haaklijn weer 30 cm lager. Dan blijft er nog ongeveer 40 cm over tot aan je lood en dat betekent dat je het aas enigszins van de zeebodem aanbiedt. Wijting pakt graag aas dat tegen de zeebodem of vlak er boven beweegt. Is ook een topper voor bot en schar.

 

Three hook flapper rig | Een dikke aaslijn werkt als een afhouder!

Three hook flapper rig | Een dikke aaslijn werkt als een afhouder!

 

Bron: Onderlijnenvooropzee.nl

© Onderlijnenvooropzee.nl

 

Pin It