Een waarheid als een koe. Immers wie zich niet interesseert voor de onderdelen waarmee een onderlijn is opgebouwd, zal altijd een middenmoter blijven maar nooit een topper. Bijna iedere zeevisser heeft wel eens een klein rond glitterend schijfje gezien op de aaslijn vlakbij de haak maar niet iedere zeevisser weet wat of de functie is van dat hele kleine intrigerende dingetje. Dat schijfje heet nu een sequin. Ook wel lovertje of paillet genoemd. Sequins zijn er in vele maten maar de meest gangbare maten binnen de zeevisserij zijn die van vijf en acht milimeter. De sequin mag dan klein van formaat zijn, zijn rol is groot en zeker niet te verwaarlozen.

Wat te denken van zijn rol als attractor. Vissen, en met name de platvis, laten zich graag verleiden door blinkende en schitterende onderdeeltjes op de aaslijn. Het intrigeert, irriteert en moet nader bekeken worden. Als dan achter zo'n vervelend aandachttrekkend onderdeeltje ook nog eens de geur hangt van een niet te versmaden zeepier of zager kent zijn nieuwsgierigheid geen maat meer en gaat hij tot de aanval over. Als alles volgens plan gaat, zie je de heftige aanbeet via jouw hengeltop en mag je er vanuit gaan dat de sequin zijn werk als attractor naar volle tevredenheid heeft uitgevoerd.

Naast attractor is de sequin ook een perfecte aasstopper. Aasstoppers zijn alleen noodzakelijk bij onderlijnen die je clipt. Over het algemeen de onderlijnen voor de "long distance". Surfcasters of verwerpliefhebbers maken dan ook graag gebruik van sequins. Bij een geclipte onderlijn is de kracht op het aas altijd afhankelijk van hoe je clipt. Upclipped of downclipped. Bij een downclipped onderlijn heeft het aas de neiging om van je haak af te schuiven richting de knoop of wartel van je aaslijn. Door nu gebruik te maken van een sequin en deze te borgen met bijvoorbeeld een stopknoop, zorg je ervoor dat het aas blijft waar het hoort. Namelijk op je haak. Na de inworp begint zijn rol als attractor weer.

De Sequin | Een subliem aasstoppertje, maar ook een attractortje!

De Sequin | Een subliem aasstoppertje, maar ook een attractortje!

 

Bron: Onderlijnenvooropzee.nl

© Onderlijnenvooropzee.nl

Pin It