Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

De dubbele Turleknoop is een vreemde eend in de bijt bij het zeevissen. Ten eerste kan ik al niet eens een knappe Nederlandse vertaling vinden van het woord Turle en ten tweede is hij eigenlijk alleen geschikt voor het goed vastbinden van je vlieg met je leader. Vanaf hier maak ik er dan ook weer de Double Turle Knot van. Klinkt Engels en is absoluut zo internationaal bekend. Het is dus een knoop die je eigenlijk bij het vliegvissen zou moeten gebruiken. Vliegvissen wordt vaak in een adem genoemd met het vissen op zoet water. Niets is echter minder waar. Je moet ze de kost geven die op het zoute water hun geluk beproeven met een vliegvishengel. Neem van mij aan, dan ben je snel door je zakgeld heen.....

 

De Double Turle Knot is een variant van de gewone Turle Knot en de Improved Turle Knot, ook wel verbeterde Turleknoop genoemd. Die laatste staat ook hier ergens op de site Onderlijnenvooropzee.com. Nadeel van de "gewone" Turle Knot is dat de knoop er nog wel eens uit wil schieten. Dat gebeurt niet zo gauw bij de wat kleinere vissoorten, en daar hebben wij op het moment in Nederland geen gebrek aan, maar wel als je, en dat is tegenwoordig bijna een toevalstreffer, een wat groter exemplaar treft. Vroeger heette een kleine gul gul en een grote gul kabeljauw. Tegenwoordig vangen we bijna alleen nog maar gul en geen kabeljauw meer. Maar dat terzijde. Tref je dus een kabeljauw en jouw vlieg zit vast met een enkele Turle Knot dan kan je er gif op innemen dat de kans op landen van deze vis zeer gering is. Die vis gebruikt zoveel geweld dat de kans op het los schieten van de knoop zeer groot is. Om dit soort "missers" te voorkomen, heeft iemand de Double Turle Knot bedacht. Vraag me niet om zijn naam want die ken ik niet, maar zijn knoop wel.

 

De Double Turle Knot is dus eigenlijk tweemaal de Turle Knot en zijn enige doel is om de knoop te laten doen waar hij goed in is. Namelijk knoop zijn én blijven. Ook als er grote vis aan loopt te trekken. Ben je vliegvisser op zee en je kent deze knoop nog niet, gebruik dan onze tutorial om je deze visknoop eigen te maken. Is vissen met de vlieg niet jouw hobby, maar je ziet wel mogelijkheden om de Double Turle Knot tijdens het zeevissen te gebruiken, schroom dan niet en gebruik hem. Wij zouden het wel op prijs stellen als je die kennis met ons zou willen delen. Ik ben nu al benieuwd.

 

  1. Steek de aaslijn door het oog van de haak, wartel of vlieg en maak twee simpele loops.
  2. Ga verder met het uiteinde en maak een simpele overhand knoop rondom de twee loops.
  3. Trek de haak, wartel of vlieg voorzichtig door de twee loops en trek daarna beide uiteinden aan. Nog niet vast!
  4. Bevochtig de knoop met wat spuug en trek daarna de knoop vast. Zorg ervoor dat de knoop bij het oog van de haak of wartel komt te zitten.

 

De dubbele Turleknoop is een vreemde eend in de bijt bij het zeevissen.

De dubbele Turleknoop is een vreemde eend in de bijt bij het zeevissen. Click on image to enlarge!

 

Bron: Onderlijnenvooropzee.com

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It