Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Kees Gilissen beschrijft in Zeehengelsport nr. 362 vijf topstekken voor de strandvisser op Walcheren. Ik kan jullie vertellen een artikel wat zeer de moeite waard is om te lezen, zeker als je een keert wilt gaan vissen op het voormalige eiland Walcheren. Walcheren ligt niet alleen ingeklemd tussen de Oosterschelde en de Westerschelde, maar wordt ook nog eens gekenmerkt door vele kilometers geweldige zandstranden. De stranden van Westkapelle, Zoutelande, Domburg, maar ook Oostkapelle komen allemaal aan bod en Kees beschrijft precies waar je moet zijn om de meeste kans te maken op een lekker maaltje vis, maar ook als je de uitdaging wilt aangaan met een gevlekte gladde haai. Een pdf-versie van het artikel 'Vijf top-strandvisstekken op Walcheren' is te vinden onder het menu-item Publicaties.

 

Three hook flapper rig with long snoods | Vissen met lange aaslijnen.Naast al die geweldige visstekken die worden beschreven, komen er ook drie onderlijnen aan bod die hij daar heel gericht inzet. De onderlijn met drie korte dikke aaslijntjes of zoals de Engelsen hem noemen 'Short Three Hook Flapper Rig', vind je terug in het artikel "Drie korte dikke aaslijnen". De tweede onderlijn die Kees graag inzet heeft hele dunne stalen afhoudertjes. In het artikel "Drie dunne stalen afhoudertjes" vind je alle info over de 'Three Boom Paternoster Rig'. Vandaag kom ik met de laatste onderlijn die Kees in het artikel 'Vijf topstekken voor de strandvisser op Walcheren' heeft beschreven. Het is een vrij eenvoudige onderlijn om zelf te maken. Ik snap dat bij veel van jullie de uitdaging een beetje in het lijmen zit. Had ik ook toen ik aan mijn eerste gelijmde onderlijn begon. Maar de ervaring heeft mij ondertussen geleerd dat een warteltje gefixeerd tussen 2 kraaltjes (bijna) net zo vast zit als een warteltje wat gefixeerd zit tussen 2 kraaltjes en 2 crimps/sleeves. Waarom bijna? Gelijmde onderlijnen vind ik minder geschikt voor het gericht inzetten op grote vis zoals zeebaars en gul. Overigens staat op het zakje waar mijn versie van de onderlijn in zit 'Three Hook Flapper Rig with long snoods'.

 

Three hook flapper rig with long snoods | Vissen met lange aaslijnen.Wat direct bij deze onderlijn opvalt zijn de lange aaslijnen van 40 cm met als direct gevolg een hele lange staande lijn. In deze uitvoering is deze wel 160 cm lang. Iedere nylon lijn van 50/00 of dikker is geschikt, hier is gekozen voor de Mimetic fluorocarbon lijn van Cinnetic. Fluorocarbon heeft als eigenschap zo goed als onzichtbaar te zijn onder water. Vis je in heel helder water, weet dan dat je hoofdlijn in ieder geval bijna niet te zien is. Voor de aaslijnen is de Wakasu coated fluorocarbon van Turkana Fishing gebruikt. Naast onzichtbaar, onwijs sterk! Als lokkertje is vlak boven de haak een klein stukje Tronixpro Luminous tube over de aaslijn geschoven. Dat 'lichtgevende' stukje tube kan net het verschil maken tussen vissen en vangen. Probeer het maar eens. Als haak is gekozen voor de Kantsuki Umi Tanago van Vercelli. Vlijmscherp en zeer goed hakend. Een echte aanrader!

 

Op de stekken die Kees beschrijft is het gebruik van een loodlifter (bijna) verplicht. Genoemde stekken zijn berucht om hun kleirichels waar een onderlijn vrij eenvoudig in vast draait. Door een loodlifter te gebruiken en een hoge inhaalsnelheid toe te passen, vliegt het lood direct van de zeebodem naar het wateroppervlak. Zie je hem daar stuiteren, dan mag je jouw inhaalsnelheid wel iets verminderen, daarmee voorkom je dat je een eventuele vis er af draait. Op stranden of wateren zonder obstakels is een loodlifter niet nodig en dan ook niet aan te raden. Immers een onderlijn zonder loodlifter vliegt verder tijdens de inworp en dat kan soms net het verschil maken.

 

Three hook flapper rig with long snoods | Vissen met lange aaslijnen.

Three hook flapper rig with long snoods | Vissen met lange aaslijnen. Click on image to enlarge!

 

Bron: Zeehengelsport nr. 362/Kees Gillissen

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It