Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Afgelopen week vroeg Herman Vos op het Zeevis Forum Nederland (Facebook) hoe jouw tongonderlijn eruit ziet. Gelijk in de pen geklommen en mijn versie van een tongonderlijn beschreven. Later dacht ik dat het misschien veel duidelijker zou zijn als ik die onderlijn eens zou uitwerken op de tekentafel. Kom er gelijk voor uit, deze heeft dus al eens in de Zeehengelsport nr. 344 gestaan en de basis is bedacht door Paul Karreman. Tijd dus om hem op mijn site te zetten want deze onderlijn, die ik alleen maar kan omschrijven als verzwaarde onderlijn voor tong, heeft zich allang al bewezen en is gewoon een topper voor de visser die gericht op tong wil vissen.

 

Weighted rig for Sole | Met een verzwaarde onderlijn op tong!De basis van Paul is best wel bijzonder vanwege het feit dat hij met allerlei lengtes loopt te experimenteren. Drie verschillende lengtes voor de aaslijntjes en ook de stukjes hoofdlijn tussen de diverse aaslijntjes verschilt bijna overal van lengte. Dat is een keuze en Paul heeft daarvoor gekozen, als jij zelf het prettiger vindt om alles één lengte te houden, gewoon doen! Het gaat om het idee en wat de mogelijkheden zijn. Dus pin mij en Paul niet vast op deze lengtes, maar doe datgene waarbij jij je goed bij voelt. Voor die loodgewichtjes heeft Paul een adresje. Die loodgewichtjes zullen jij en ik dus niet makkelijk vinden. Maar ook hier geldt, het gaat om het idee en de uitvoering mag je voor jezelf uitmaken. Er zijn allerlei loodgewichtjes die geschikt zijn als verzwaring. Ik heb ze hier thuis in gewichtjes van 5 tot 7 gram.

 

Weighted rig for Sole | Met een verzwaarde onderlijn op tong!Voor de hoofdlijn heb ik gekozen voor de Spro Norway Power Specialist Sea leader. Deze lijn is er in een enorme hoeveelheid diktes, maar aangezien het de hoofdlijn van mijn onderlijn is en er tijdens de inworp extreme krachten vrijkomen op deze lijn vind ik persoonlijk 60/00 het absolute minimum om te gebruiken. Liever adviseer ik nog de 70/00 uitvoering. Alles en alleen maar vanwege de veiligheid. Stevigheid voor alles.

 

We vissen op tong en soms vangen we uitzonderlijke exemplaren van 40 cm en groter, maar dan nog blijft het een tong. En jongens neem van mij aan, tong is geen krachtpatser. De aaslijnen hoeven dus niet dik. 28/00 tot en met 30/00 is mans zat. Ik vind geheugenloze lijnen fijn om mee te vissen. Even tussen de vingers doorhalen en ze zijn weer glad en op lengte. De Sunset Amnesia lijnen en de Wakasu coated fluorocarbon lijnen zijn geheugenloze lijnen. Die Wakasu coated fluorocarbon is ook nog eens "bijna" onzichtbaar onder water. Er zijn vissers die zweren bij zwarte aaslijnen en er is ook een groep die de voorkeur geeft aan rood. Persoonlijk heb ik nog nooit ervaren dat gekleurde of transparante aaslijnen het verschil maakten. Gebruik de kleur waarbij jij een goed gevoeld hebt.

 

In mijn antwoord op de vraag van Herman heb ik ook aangegeven dat ik bij het vissen op tong met zeepieren vis die ik "leegstrijk". Tong heeft een klein bekkie en soms zijn zeepieren gewoon te groot voor dat bekkie. Zo'n te grote zeepier strijk ik leeg tussen twee vingers en daarna gooi ik hem op mijn viskist. Zijn spieren trekken de boel weer aan en ik heb een prachtig mooie klein zeepiertje in zijn oorspronkelijke vorm. Werkt uitstekend en is echt top aas. Tong is ook gek op zagers. Ga dan niet voor de grote steekzagers, maar vraag om kweekzagers. Die laatste zijn een stuk kleiner en uitmuntend aas voor tong. Misschien overbodig om te vertellen, maar tong vang je het beste na zonsondergang. Je zult ze altijd overdag vangen, maar in de avonduren zeker beter. Een goeie stek hier bij mij in de buurt is het Noordzeekanaal en uit de verhalen weet ik dat de stranden van Zeeland ook goeie stekken zijn voor tong. Ze houden van een beetje prut op de bodem. Paling ook!

 

 Weighted rig for Sole | Met een verzwaarde onderlijn op tong!

Weighted rig for Sole | Met een verzwaarde onderlijn op tong! Click on image to enlarge!

 

Bron: Paul Karreman, Zeehengelsport

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It