Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Onze hobby is zeevissen en dat doen we op allerlei verschillende plekken. Vanaf de stranden aan de Noordzee, charterboten op de Waddenzee, Oosterschelde, Westerschelde, de pieren bij IJmuiden, Scheveningen, het havengebied van Rotterdam en omstreken en zelfs in het "zoete" Noordzeekanaal achter de sluizen van IJmuiden. Ik ben vast nog een hele zooit locaties vergeten, maar het gaat erom dat we zeevissen. En datzelfde zeevissen is onlosmakend verbonden met getijden en stroming. Kort samengevat, allemaal zijn wij ingesteld op het vissen in een water waar we geconfronteerd kunnen worden met een enorme stroming, maar ook met een te verwaarlozen stroming. En alleen al om die redenen hebben wij altijd werpgewichten bij de hand om iedere situatie de baas te kunnen. Met ankers, zonder ankers, vlinderlood, rollood en ga zo maar door. We zijn dus goed voorbereid. Toch?

 

Onderlijn met korte dikke aaslijnen | Dé onderlijn voor in een stevige stromingJa toch? Of kunnen we nog een stapje verder gaan? Ik denk van wel. Kom er eerlijk voor uit, veel wist ik al, maar ik heb mij nog een beetje beter laten informeren en daardoor heb ik misschien nog wel een paar nieuwtjes voor jullie. Mijn informant wil het graag bij GdB houden en dat respecteer ik en dus heb ik hier zo aan voldoende bronvermelding gedaan. De onderlijn die ik heb getekend, is er een met korte en dikke aaslijnen. Dit zijn onderlijnen die het beter doen in stevig stromend water dan onderlijnen met langere en/of dunnere aaslijnen. Het waarom ga ik allemaal uitleggen. Tevens zal ik ook wat vertellen over waarom Amnesia specifiek vier kleuren, naturel, groen, rood en zwart, in de markt zet en hoe je daar je voordeel mee kan doen. De discussie over lijmen, oudewijvenknopen en andere manieren om je aaslijn te bevestigen, laat ik vandaag even achterwege. Je moet het doen met een heel klein warteltje, beschermd tussen twee rode kraaltjes die weer gepositioneerd worden door een paar stevige crimps/sleeves. Oh en een mooie naam heb ik ook niet, je moet het deze keer doen met "onderlijn met korte dikke aaslijnen".

 

Onderlijn met korte dikke aaslijnen | Dé onderlijn voor in een stevige stromingKom er eerlijk voor uit, tot voor kort wist ik dit zelf ook niet, maar de Amnesia kleuren naturel, groen, rood en zwart zijn dus bewust gekozen kleuren. Naturel staat voor soepel, groen voor iets minder soepel, rood voor stug en zwart voor extra stug. De hoeveelheid kleurstof in de lijn bepaald de stugheid. En waarom dan die keuze? Heeft allemaal te maken met die stroming waar ik het hierboven al even over heb gehad én het geurspoor van je aas. Want dat is dus waar de vis op afkomt. Als er weinig stroming staat, is het slim om met een iets langere soepele, Amnesia naturel (soepel) of misschien groene (iets minder soepel) aaslijn te gaan vissen. Die heeft weinig nodig om je zeepier of zager mooi over de bodem te laten deinen en zo een mooi breed geurspoor af te geven. Die lichte beweging van het aas maakt het allemaal net effe echter waardoor vis gauwer geneigd is om aan te vallen. Als je echter diezelfde lange dunne soepele aaslijn in snel stromende water inzet, zwiebert de boel veel te snel voor de ogen van de vis heen en weer en het geeft ook geen goed geurspoor. Geeft geen vertrouwen en de vis zwemt weer verder. Als je nou in die stevige stroming een hele korte rode (stug) of misschien wel een zwarte (extra stug) Amnesia lijn had ingezet, hangt, staat de boel wat rustiger in het water en is de vis wat sneller bereid om toe te happen.

 

Onderlijn met korte dikke aaslijnen | Dé onderlijn voor in een stevige stromingTong bijvoorbeeld, wil op zijn prooi, lees jouw zeepier of zager, gaan liggen voordat hij het op eet. Vandaar dat de haaklijn niet teveel mag bewegen in de stroming. Hoe rustiger het aas ligt, hoe sneller er een tong opduikt. Vandaar dat een rode of zwarte aaslijn het bij tong zo verdomd goed doen. Dan nog even over de gekozen dikte van de aaslijn. Hoe dikker, hoe stugger. Dus staat er een stevige stroming kies dan voor de dikte 6.8 kg of 9.1 kg van Amnesia en dan dus ook nog bij voorkeur in de kleur rood of zwart. Misschien overbodig om te vermelden, maar hoe korter de aaslijn des te stugger hij staat en daardoor dus veel minder beweging maakt. In de tekening ga ik van 9 tot maximaal 15 cm. Ik heb de zwarte lijn optioneel in de tekening gezet, maar eigenlijk moet je van beide lijnen minimaal 1 exemplaar in je viskoffer hebben liggen en dan ook nog eens in de verschillende gewichtsklasses. Dat zijn bij elkaar dus al vier onderlijnen! Maar dan ben je wel optimaal voorbereid voor het vissen in een pittige stroming. Bijkomend voordeel van een onderlijn met korte aaslijnen is dat de complete onderlijn vaak de meter nog niet haalt en daardoor heel makkelijk een heel eind is weg te zetten.

 

Vissen hebben zelf niet zoveel met kleuren die volgen gewoon een geurspoor en jouw aanbieding moet ze doen verleiden tot een aanbeet. Ga dus eens stoeien met de verschillende kleuren die Amnesia in de markt heeft gezet. Fluorocarbon in plaats van Amnesia naturel is vanzelfsprekend ook een hele goeie vervanger. En stugge lijnen van andere merken ongeacht hun kleur werken ook net zo goed. Het gaat om de stugheid. Heb je veel last van bijvoorbeeld apenhaar gebruik dan kralen. Die vangen het eerste vuil op waardoor je aas net even langer beschikbaar blijft voor de vis. En zitten er veel krabben die je aas plunderen, gebruik dan drijvende kralen. Geeft de vis net even meer kans om jouw aas te grijpen. Wil je weten welke onderdelen ik heb gebruikt, kijk dan even in het assortiment van Tronixpro.

 

Onderlijn met korte dikke aaslijnen | Dé onderlijn voor in een stevige stroming

Onderlijn met korte dikke aaslijnen | Dé onderlijn voor in een stevige stroming. Click on image to enlarge!

 

Bron: GdB

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It