Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Ieder voorjaar staan de wedstrijdvissers voor de uitdaging om zo goed mogelijk uit de startblokken te vertrekken, in de aanloop naar een goede eind klassering in het kampioenschap van de vereniging. Een goed begin is ook hier het halve werk. En in dat voorjaar zijn het vooral de kleine platvisjes in de vorm van botjes en scholletjes die het verschil maken. We gaan platjes, je mag ook postzegeltjes lezen, vangen!

 

Three Hook Flapper Rig with Gamakatsu Spin-RingsAls je viskist in de schuur een winterslaap heeft doorgemaakt en nog de geur en schubben draagt van de laatst gevangen wijtingen in december, zou het zomaar zo kunnen zijn dat ook je onderlijnenmap niet op orde is. Een typisch voorbeeld is dat de onderlijnen zijn voorzien van te grote haken. Een haakje 1 of 1/0 is prima geschikt voor de rondvis, maar beslist te groot om ook begin maart hoge ogen mee te gooien. Wil je in staat zijn de broodnodige punten te verzamelen door de dan vaak aanwezige platvisjes te vangen, dan moet je aan de slag met aangepaste, verfijnde onderlijnen en daaraan kleine, zeer kleine haakjes.

 

Three Hook Flapper Rig with Gamakatsu Spin-RingsDe bekende Japanse fabrikant Gamakatsu is vooral bekend vanwege de kwalitatief hoogstaande en bovenal vlijmscherpe haken. Maar Gamakatsu brengt ook tal van andere producten en accessoires op de markt, zoals de superhandige Spin-ring. Met dit uiterst subtiel uitgevoerde 'dingetje' kun je haaklijntjes vrij rond de staande lijn laten draaien. De kleinverpakkingen Spin-ring zijn in drie verschillende maten te verkrijgen: M, L en XL. De middelste maat [L] is bruikbaar voor montage op een hoofdlijn van 47 tot 64/00. Met de nog steeds toenemende treksterkte van het conventionele nylon kun je met deze maat dus goed uit de voeten voor het knopen van een allround onderlijn met wapperlijntjes. De kleinste maat [M] gaat nog wat verder in precisie en is geschikt voor nylon van 27 tot 43/00. En voor leeftijdsgenoten wier ogen niet meer zo goed zijn als 'ooit' kan een leesbril[letje] geen kwaad om de bijbehorende fijne afstelling voor elkaar te krijgen..... Spin-rings zijn in twee kleuren verkrijgbaar: clear en blue.

 

De montage is uiters simpel............ Wij beperken ons hier tot het plaatsen van de onderlijn met alle toeters en bellen. De rest van het verhaal is namelijk terug te lezen in de Zeehengelsport nr. 2 van maart/april 2009. Het is geschreven door Sjaak Verhage en komt uit zijn vaste rubriek "Onderlijnen van lezers". Sjaak sluit nog af met de volgende tip: de in bijgaande tekening gebruikte Platil Marine kan door de liefhebbers van fluorocarbon natuurlijk ook probleemloos door zo'n onzichtbare lijn worden vervangen, dan bij voorkeur in combinatie met de clear Spin-rings. Deze beperkte zichtbaarheid kan vooral in het voordeel werken wanneer er kort in de branding op kleine platvisjes wordt gevist, in combinatie met fel zonlicht op het water. Een bijzonder eigenschap van fluorocarbon is namelijk ook dat het zeer goed zonlicht doorlaat en geen schaduw geeft op de ondergrond.

 

Three Hook Flapper Rig with Gamakatsu Spin-Rings

Three Hook Flapper Rig met Gamakatsu Spin-Rings. Click on image to enlarge!

 

Bron: Zeehengelsport nr. 2, maart/april 2009

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It