Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Wie regelmatig de wat informatievere internetsites voor wat betreft de hengelsport bezoekt, zal het zeker opvallen dat vandaag de dag het "dropshotten" helemaal in is. Moet er zo tussen neus en lippen wel even aan toevoegen dat deze "dropshotters" het over het algemeen op het "zoete" doen. Wat niet wil zeggen, dat onze zoute broeders en zusters het niet doen, maar hun belevenissen worden op de een of andere manier wat minder vaak belicht in de media. Komt waarschijnlijk omdat wij zeevissers nou eenmaal van huis uit gewoon bescheiden mensen zijn. Toch?

Cormoran Cortest Fluorocarbon   Cormoran DS-595R
Een goede fluorocarbon is een absolute must!   Een betrouwbare dropshot-haak voorkomt missers...

 

Zeg maar ja! Feit is wel dat het aantal sportvissers die zo af en toe eens dropshotten nog steeds groeiende is. Zowel op het zoete als op het zoute. Het kan dan ook geen kwaad dat als ook jij eens een poging wilt wagen je de basis voor wat betreft materiaal een beetje kent. De ideale lengte van een dropshot-onderlijn is om en nabij de 150 cm lang en bij voorkeur van fluorocarbon. Een absolute aanrader vind ik de Cortest fluorocarbon van Cormoran. Sterk, betrouwbaar, goed te knopen en zo goed als onzichtbaar onder water. Daaraan bevestig ik de DS-595R dropshot-haak, wederom van Cormoran. Perfecte stand haakpunt richting haakoog, vlijmscherp, sterk en absoluut betrouwbaar. Deze haak bevestig ik met de Palomarknoop op de onderlijn.

 

Palomar knoop | Dé perfecte knoop voor je dropshotmontage!

Palomar knoop | Dé perfecte knoop voor je dropshotmontage! Click on picture to enlarge!

 

De Palomarknoop is zeker niet de enige knoop waarmee je een dropshot-haak op de lijn kan zetten, maar het is wel een van de meest eenvoudige dropshot-knopen de je kan toepassen. Daarnaast zet hij de haak precies in de juiste stand. Het is aan jou om te bepalen waar de dropshot-haak, tijdens jouw vissessie, het meest effectief is op de onderlijn. Ervaren dropshotters nemen daarvoor een minimale afstand van 30 centimeter ten op zichte van het lood en hoger dan 80 centimeter, wederom ten op zichte van het lood, gaan ze niet. Een echte richtlijn voor de juiste hoogte kan ik niet geven, maar neem van mij aan dat de meeste dropshotters in de buurt van de 30 centimeter blijven.

 

Cormoran dropshotlood kogelCormoran dropshotlood cylinder

Dropshot-loodjes zijn er diverse uitvoeringen.

 

De onderlijn maak je compleet met speciale dropshot-loodjes. Je hebt ze in kogel-, maar ook in cylindervorm. Op het "zoete" zijn deze loodjes er in verschillende gewichtsklasses die varieëren van 4 gram tot zo rond de 30 gram. Afhankelijk van de stroming zijn de loodjes zo rond de 30 gram nog prima in te zetten op en aan zee, maar soms kan het geen kwaad om toch ook wat zwaarder lood mee te nemen. Met die speciale warteltjes boven in het lood is het mogelijk om de lijn vast te zetten zonder een knoop te gebruiken. Zo is zelfs het lood op variabele dieptes in te zetten. 

K-DON S2 Spear Tail

K-DON S2 Spear Tail, verkrijgbaar in 8 kleuren.

 

Er zijn honderd-en-één dropshot-kunstaasjes en allemaal zijn ze goed. Tot je er één vindt die er met kop en schouders boven uit steekt. Dat is bij mij de K-DON S2 Spear Tail. Ze hebben een geweldige actie en ze zijn er in 8-tal verschillende kleuren. Tijdens een vissessie doen ze het nooit allemaal even goed, maar er zit er altijd eentje tussen die die dag top is.

 

 Bron: Onderlijnenvooropzee.com

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It